MenuSluit menu
Computationeel denken

'Computationeel denken', of een complex probleem zo aanpakken dat een computer kan helpen om het op te lossen, is een belangrijke vaardigheid.

Spelenderwijs leren werkt. Deze opleiding draait niet om 'leren programmeren', wel om op een speelse manier te leren 'computationeel denken'. Je leerlingen leren zo over problemen na te denken, dat computers kunnen helpen ze op te lossen.

We gaan interactief aan de slag met de voornaamste concepten van computationeel denken; decompositie, patroonherkenning, abstractie en algoritme. Grote problemen worden opgedeeld in kleinere deelproblemen, de leerlingen sporen patronen op, maken stappenplannen én leren out of the box denken.

Wat is de inhoud van deze navorming?

  • Computatio-wat? - Een intro in computationeel denken en de misvattingen hierover

  • Onbewust computationeel denken - Hoe doe je nu al aan computationeel denken?

  • Computationeel denken UNPLUGGED - Computationeel denken oefenen zonder computer

  • Computationeel denken PLUGGED - Computationeel denken oefenen met computer, aan de slag met apps en programmeren met jonge kinderen

Opleiding: Computationeel denken in het lager onderwijs (6-12j)

Deze navorming is geschikt voor leerkrachten van de eerste tot de derde graad lager onderwijs. De navorming geeft je alle tools om je lessen toe te spitsen op de leeftijd van je leerlingen.

Inschrijven voor deze navorming kan hier.

Opleiding: Computationeel denken (10-14j)

Deze navorming is geschikt voor leerkrachten van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair onderwijs.

Inschrijven voor deze navorming kan hier.

Ontdek hier onze opleidingen 'Computationeel denken'.

In de kijker

3d

3D-printing

3D-printing zit in de lift. Maar wat kan je ermee? En is het haalbaar als lesonderwerp? Onze opleiding 3D-printing toont je de mogelijkheden!

Meer lezen
De microbit

De micro:bit

Laat je leerlingen hun programmeertalent ontdekken en ontwikkelen dankzij de micro:bit, een microcomputer waarmee je grootse ideeën realiseert!

Meer lezen
klas

STEM in het lager onderwijs

Wat betekent wetenschap, techniek en STEM voor mij, in mijn klas, met mijn leerlingen? Hoe pas ik het toe in verschillende leergebieden? Brightlab geeft tijdens deze opleiding kort en krachtig haar visie van techniek en STEM in het basisonderwijs.

Meer lezen
VR

Virtual/Augmented Reality in de klas

Virtual en Augmented Reality, is dit nu realiteit of blijft dit nog abstract en letterlijk "virtueel" voor vele leerkrachten?  

Meer lezen