MenuSluit menu
Digiwijs logo

Digiwijs

sep
25
2023

We zetten het nieuwe schooljaar goed in met de derde editie van Digiwijs!

Dit jaar mogen we jullie ontvangen op 25 september in Leuven op onze imec site. Opnieuw staat het evenement in het teken van digitaal educatief materiaal. Wat hebben we voor jullie in petto? Interactieve sessies waarin je handvaten krijgt aangereikt voor gepersonaliseerd & mediawijs leren, en activerende workshops rond educatieve technologie waarin je aan de slag gaat met innovatieve tools.

Specifiek doelpubliek: leerkrachten, ICT-coördinatoren en directeurs binnen het kleuter-, lager en secundair onderwijs.

  • Waar? imec Leuven, Kapeldreef 75, 3001 Leuven
  • Wanneer? Maandag 25 september 2023 van 9u00 tot 15u30

 

Brightlab sessies: 

11u15-12u15:

  • Presentatie: Edubox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte - presentatie (2e & 3e graad SO)

Leer wat cybersecurity is en ontdek hoe je jouw gegevens kan beschermen. Kruip in de huid van een ethische hacker met de Edubox Cybersecurity!

  • Artificiële Intelligentie - workshop (LO, SO)

Leid je leerlingen binnen in de wereld van AI aan de hand van voorbeelden van AI-toepassingen uit hun leefwereld en laat ze nadenken over ethiek en bias van AI. Leer hen kritisch omgaan met deze technologie die onlosmakelijk met hun dagelijkse leven verbonden is.

13u25-14u25:

  • VR/AR - workshop (1e & 2e graad SO)

    Brightlab maakt je wegwijs in de wereld van AR en VR en toont je hoe (eenvoudige) technologische middelen het mogelijk maken om AR en VR in je lessenpakket te integreren.

  • MOOC Internet of Things - presentatie (3e graad SO)

In deze workshop lichten we de nieuwste interactieve MOOC (massive open online course) rond IoT ofwel ‘het internet der dingen’ toe. We verkennen wat het net is en welke technologie dit allemaal mogelijk maakt. De cursus begeleidt leerlingen om zelf een IoT-project met Arduino te maken!

De e-class blijft achteraf beschikbaar, zodat jullie er zelfstandig mee aan de slag kunnen in jullie les. 

  • Van idee tot uitvoering: hoe start je een succesvol blended STEM-project - interactieve infosessie (1ste, 2de en 3de graad SO graad)

Wil jij jouw STEM-lessen nog boeiender en interactiever maken, je leerlingen voorbereiden op de digitale toekomst en ze actiever betrekken bij hun leerproces? Dan is blended learning iets voor jou! Deze onderwijsvorm combineert het beste van online en offline onderwijs, wat leidt tot betere leerresultaten en meer motivatie bij jouw leerlingen.

Deze opleiding Blended STEM is het resultaat van de samenwerking tussen UCLL Limburg, VUB en Brightlab.

  • Computationeel denken: plugged - workshop (LO) 

Computa…wat? Maak kennis met de concepten van computationeel denken en ga mee op proeverij doorheen praktijkvoorbeelden.

Als voorsmaakje tonen we je een aantal concrete lesvoorbeelden en uitgewerkte projecten. Zo zal je merken dat er eigenlijk al best veel computationeel denken in je lessen zit. Daarbovenop reiken we je handvaten aan die je helpen om extra de focus te leggen op de denkvaardigheden van het computationeel denken.

14u30-15u30:

  • Computationeel denken plugged  - workshop (1e & 2e graad SO) 
  • Micro:bit toepassingen - presentatie (1e & 2e graad SO)

Kan de micro:bit ons helpen bij wetenschappelijk onderzoek? En kunnen we met de micro:bit iets automatiseren? Tijdens deze interactieve workshop gaan we dieper in op de oneindige mogelijkheden van de micro:bit.

We zien jullie dan!