MenuSluit menu
wiel

Een boeiend STEM-project voor leerkrachten 1ste graad SO. Samen met je leerlingen werk je rond fietsveiligheid en STEM in de schoolomgeving.

In de verkeersongevallencijfers vallen vaak jonge slachtoffers tussen 12 en 14 jaar te betreuren. Het project Weg Van ‘t School wil hier verandering in brengen! Samen met hun leerkracht brengen leerlingen fietsroutes van en naar de school nauwkeurig in kaart. Dit doen ze aan de hand van het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer van UGent. Ervaren ze deze routes als onveilig, dan worden ze aangemoedigd om een inventieve oplossing te bedenken om hun route veilig maken.

Als rode draad doorheen dit traject, worden de jongeren aangemoedigd om te communiceren over hun activiteiten. Het project geeft de leerlingen tips & tricks om gesprekken aan te gaan met het lokaal gemeentebestuur om zo verandering teweeg te brengen en om visibiliteit te creëren rond hun project. 

Door in het onderzoeksproces problemen te analyseren en in het ontwerpproces over oplossingen na te denken, geven we leerlingen inzicht en verantwoordelijkheid. Dat is nodig voor gedragsverandering.

Bekijk hieronder de webinar van Weg Van 't School! Kristien en Tim geven meer uitleg over het project. 

 

 

"Ik volgde vorig jaar een navorming van Brightlab. Nadien stelden zij een nieuw STEM-project rond fietsveiligheid voor. Dat project zat nog in de ontwikkelfase en Brightlab zocht hiervoor de hulp van een leerkracht. Echt iets voor mij! Ik stelde me kandidaat en kwam via Brightlab in contact met Go With The Velo, Cera en het burgerwetenschapsproject Fietsbarometer. Zo ging de bal aan het rollen."

Raf Vanwelden
Leerkracht aardrijkskunde en STEM bij Don Bosco Haacht

Lees het fietsverhaal van Raf 

Dit is een project in samenwerking met Go With The Velo & Cera. Je ontdekt al het lesmateriaal op www.gowiththevelo.be 

In de kijker

3d

3D-printing

3D-printing zit in de lift. Maar wat kan je ermee? En is het haalbaar als lesonderwerp? Onze opleiding 3D-printing toont je de mogelijkheden!

Meer lezen
De microbit

De micro:bit

Laat je leerlingen hun programmeertalent ontdekken en ontwikkelen dankzij de micro:bit, een microcomputer waarmee je grootse ideeën realiseert!

Meer lezen
klas

STEM in het lager onderwijs

Wat betekent wetenschap, techniek en STEM voor mij, in mijn klas, met mijn leerlingen? Hoe pas ik het toe in verschillende leergebieden? Brightlab geeft tijdens deze opleiding kort en krachtig haar visie van techniek en STEM in het basisonderwijs.

Meer lezen
VR

Virtual/Augmented Reality in de klas

Virtual en Augmented Reality, is dit nu realiteit of blijft dit nog een abstract en letterlijk "virtueel" voor vele leerkrachten?  

Meer lezen