MenuSluit menu
Foto verticale windturbine
15 nov 2022

Hoe bouw je zelf een verticale windturbine?

Heb je ooit al een verticale windturbine gezien, en je afgevraagd hoe die werkt? Ontdek het met ons STEM-project! Sterker nog; we tonen je hoe je er zélf eentje bouwt.

Wat is een verticale windturbine?

Voor je samen met je klas de handen uit de mouwen steekt, geven we je graag wat meer uitleg. Een verticale windturbine komt vooral voor op hoge gebouwen in kuststreken of verstedelijkte gebieden. Het gaat om kleinere, particuliere windturbines. De ideale manier om groene stroom op te wekken dus. 

Hoe werkt het dan precies? De naam verklapt het al een beetje, maar een verticale windturbine heeft een verticale as. Ideaal voor op locaties of in situaties waar grote windrichtingveranderingen optreden. Deze soort windturbine kan energie opwekken, ongeacht uit welke richting de wind komt. Het grootste voordeel? Zelfs op plaatsen met weinig wind zal een verticale windturbine elektriciteit opwekken. Handig toch?


Verticale windturbine maken in de klas

De verticale windturbine is een STEM-project voor de 1ste graad van het secundair onderwijs waarin leerlingen stapsgewijs ontdekken wat energie is en hoe het door wind opgewekt kan worden. Ze nemen een kleine duik in de geschiedenis, de werking en geografische oriëntatie van de windturbine. Bovendien leren ze zelf een verticale windturbine maken.