MenuSluit menu
3d-printen voor in het onderwijs
17 nov 2022

3D-printen voor in het onderwijs

De mogelijkheden met een 3D-printer zijn eindeloos. Wat je nodig hebt? Een creatief brein en de juiste tools natuurlijk. We nemen je mee in de wondere wereld van het 3D-printen en hoe je hier met je klas mee aan de slag gaat. 

Hoe werkt 3D-printen?

Het belangrijkste dat je moet weten is dat er verschillende soorten 3D-printers bestaan. Toch werken ze allemaal volgens hetzelfde basisprincipe: je creëert een digitaal model van het object dat je wil gaan printen en de 3D-printer zet dat dan om in een fysiek object. 

Je stuurt de informatie eerst door naar een slicerprogramma om het verstaanbaar te maken voor de printer. Die deelt het object op in verschillende lagen. Wij gebruiken hiervoor Tinkercad. Deze gratis webapp is specifiek voor 3D-ontwerp, elektronica en programmeren.

Net zoals een gewone printer inkt gaat drukken op een blad papier, gaat de 3D-printer dat duizenden keren doen op hetzelfde oppervlak. Laag voor laag voegt de printer materiaal toe om zo het object op te bouwen volgens jouw ontwerp.  

Waarom 3D-printen aanleren in het onderwijs?

Het korte antwoord: om je onderwijsplan mee te laten gaan met z’n tijd. Natuurlijk is het echte antwoord niet zo kort door de bocht. Je gaat eigenlijk aan de slag met een hyperactueel onderwerp en maakt tegelijkertijd techniek en wetenschap uitdagender en interessanter voor je leerlingen. 

De verwondering die je ongetwijfeld in de klas zal zien wanneer je leerlingen een ontwerp tot leven zien komen, zorgt voor een opwekking van interesse. Door 3D-printen toe te voegen aan je onderwijsplan creëer je een probleemoplossende, creatieve, en nieuwsgierige houding bij je leerlingen. Ze gaan namelijk aan de slag met ontwerpend en onderzoekend leren. Dankzij jou. En wij zetten je graag in de rit.

Wat kan je maken met een 3D-printer?

Je kan het zo gek niet bedenken, bijna alles is mogelijk. Wat dacht je van verlichting voor de spaken van je fiets? Of een houdertje voor mondmaskers? We hebben al een aantal succesverhalen gezien. Maar, first things first.

Allereerst heb je een ontwerp nodig. Dat maken we gewoonlijk in Tinkercad. In onze opleiding geven we je een inleiding in het 3D -tekenen en 3D-printen in Tinkercad. Buiten de basiskennis over de werking van de 3D-printer, laten we je zien hoe het Tinkercadprogramma werkt, want al doende leert men natuurlijk. Je maakt een eerste eigen 3D-tekening én krijgt praktische voorbeelden voor in de klas. 

Waar wacht je nog op? Ontdek onze navormingen en lesmateriaal en leer je leerlingen conceptueel denken en scherp hun creativiteit, designskills, en technische vaardigheden aan.