MenuSluit menu

#STEMhelden

stemhelden

Onze maatschappij heeft nood aan mensen met een technische of wetenschappelijke achtergrond. Meisjes én jongens die met hun kennis de wereld kunnen verbeteren.

Het STEM-platform, de VRT en Technopolis slaan daarom de handen in elkaar. Ze willen ervoor zorgen dat er meer meisjes en vrouwen vertegenwoordigd zijn in STEM en dat er ook morgen nog voldoende STEM-helden zijn om de wereld mooier en beter maken. Brightlab zet mee zijn schouders onder dit project en wil leerkrachten hierin ondersteunen.
 

Ben je leerkracht en heb je zin gekregen om aan de slag te gaan met krachtig en innoverend STEM-onderwijs? Dan ben je op de juiste plek! Brightlab stoomt jongeren klaar voor de uitdagingen van de 21ste eeuw. Centraal staat stimulerend, krachtig en innoverend STEM-onderwijs. Een grotere instroom in STEM,  technische en wetenschappelijke studierichtingen is daarbij de ultieme doelstelling.  Wij bieden momenteel al onze opleidingen online aan. 

Hieronder bieden we een overzicht van alle STEM-actoren in het onderwijs. Samen met Brightlab bieden ze projecten aan voor elke leerkracht!
 

Brightlab: aanbod voor leerkrachten

STEM-partners: aanbod in het onderwijs

 • Technopolis voor leerkachten

  Technopolis heeft een uitgebreid aanbod voor leerkrachten. Je vindt er onder andere #onderSTEMboven, een reeks waarin experts en leerkrachten uit het secundair onderwijs STEM-inspiratie doorgeven; Science@s'cool, met video's rond (wetenschappelijke) proefjes en experimenten op maat van het basisonderwijs; en LabKlap, een videoreeks die de brug slaat tussen onderzoekers en jongeren van 14 tot 24 jaar.

  Website

 • Dwengo


  Ga jij aan de slag met STEM in de klas, dan biedt Dwengo vzw jou de nodige ondersteuning. Op de webpagina voor scholen  vind je lesmateriaal over robotica, programmeren, computationeel denken en STEM. Duizenden kinderen maakten al prachtige creaties met hun zelfgebouwde tekenrobot van WeGoSTEM. Met AI Op School leren je leerlingen artificiële intelligentie begrijpen. Het Dwengo-team ontwikkelt actueel en hands-on lesmateriaal, waarbij ook de handleidingen voor jou, de leerkracht, niet ontbreken. 

  Website

 • iSTEM

  De cel "iSTEM inkleuren" ontwikkelt een aantal projecten voor de basisopties STEM-wetenschappen en STEM-technieken.

  Website

   

   

 • STEM voor leerkrachten

  De STEM-coördinatie voor de Associatie KU Leuven biedt een gestructureerd aanbodsamengesteld met kwaliteitsvolle STEM-initiatieven, om wegwijs te geraken in de talrijke bestaande projecten en hun werkwijzen.

  Website

 • Acht Wespen

  Wil je inzetten op sterk STEM-onderwijs? Dan helpt Acht Wespen je op weg. Je vindt er  didactisch materiaal en lesideeën in huurkoffers, downloadbare activiteitenfiches en opleidingen voor het basisonderwijs.

  Website

 • PXL STEM ACADEMY

  Ontdek hier het aanbod voor scholen van de PXL STEM ACADEMY

  Website

 • Lerend Netwerk STEM-effect AP 

  Lerend Netwerk STEM-effect is een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek van de AP Hogeschool

  Website

 • Techniek & STEM Thomas More

  LEON is het kenniscentrum van de lerarenopleidingen van Thomas More in Mechelen en Antwerpen. Hier kan je terecht voor opleidingen rond STEM & Techniek.

  Website

 • STEM voor de Basis 

  Dit project is het resultaat van een interENW-project waar de Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Howest deel uitmaken.

  Website

 • Inclusieve STEM-activiteiten HoGent Odysee

  Een project van HOGENT en Odisee, samen willen ze een netwerk creëren om in de regio Oost-Vlaanderen alle jongeren met talent voor wetenschap en techniek te stimuleren. 

  Website

 • VIVES - Sterk in STEM

  Het expertisecentrum onderwijsinnovatie wil als katalysator fungeren om de wisselwerking tussen onderwijsonderzoek en onderwijspraktijk te vergemakkelijken. Ontdek hun opende projecten in onderwijsinnovatie

  Website

 • STEM Olympiade

  De Vlaamse Junior STEM Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken, de belangstelling voor technologie aanwakkeren, de waardering voor het vakgebied vergroten, de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen, de maatschappelijke relevantie van technologie aantonen, en leerlingen uit het lager onderwijs stimuleren om een opleiding in de technologie te volgen. Ook in technologie kan je uitblinken!

  Website

 • STEM-Ondernemers voor de Klas

  Met dit onderwijsproject wil Vlajo de brug slaan tussen STEM-bedrijven en STEM-klassen. Zo wil Vlajo STEM-ondernemerschap bij onze schoolgaande jongeren stimuleren. Vlajo bundelt samen met structurele STEM-partners haar krachten voor dit unieke onderwijsproject.

  Website

Wil je alle video's van #STEMhelden nog eens bekijken? Of meer te weten over het project? Neem dan zeker een kijken op de website van Technopolis

Ben jij ook een STEM-Partner in onderwijs? En wil jij ook graag op deze pagina staan? Of heb je vragen over Brightlab?