MenuSluit menu
traject

Techniek- en STEM-traject op maat

Met het thema 'techniek' aan de slag gaan is niet altijd eenvoudig. Daarom ontwikkelden wij voor leerkrachten van de eerste graad SO het Techniek- en STEM-traject op maat.

Wij gaan samen met jou op zoek naar de noden en vragen van je school of scholengemeenschap rond techniek, STEM en wetenschappen. Vervolgens maken wij een traject van lessen op maat.

De lessenreeks is opgebouwd rond vier pijlers:

Pijler elektriciteit

  • Een basisopleiding elektriciteit aan de hand van:
    Experimenteerset elektriciteit: Deze set geeft je alle tools om aan de slag te gaan, gaande van een eenvoudige stroomkring tot een meer ingewikkelde schakeling. Ideaal als uitbreiding of om leerlingen zelfstandig aan de slag te laten gaan.
    Realisatie gele plaat: Met de gele plaat maak je 30 stroomkringuitdagingen. We solderen deze plaat tijdens de opleiding, zodat je er de dag erna in de klas al mee aan de slag kan.
  • Automatiseer de StroOHMkring: Dit educatief pakket bestaat uit twee delen (het tweede deel valt onder de pijler 'elektronica'). In het deel rond elektriciteit leren je leerlingen alles over de eenvoudige stroomkring, verschillende verbruikers, serie-, parallel- en gemengde schakelingen en de wet van Ohm.

Pijler elektronica

  • IR13: Laat je leerlingen een legotrein bedienen en manipuleren. De opdrachten worden steeds uitdagender. Leer ze zo denken als echte ingenieurs! 
  • Automatiseer de StroOHMkring: Het tweede deel van het pakket gaat over elektronica. Je leerlingen leren werken met de transistor, sensoren, logische poorten... Met deze kennis kunnen ze vervolgens hun eigen schakelingen of werkstukken automatiseren.

Pijler energie

  • De werking van duurzame energiebronnen: Waarom zijn duurzame energiebronnen zo belangrijk? Onderzoek de werking van een windmolen en een zonnecel. Laat het thema klimaat praktisch aan bod komen in je lessen.

 Pijler innovatieve didactische middelen

Dit traject kun je zowel in onze lokalen (Leuven) of ter plaatse in je school volgen. Je kan kiezen voor een halve of hele dag Techniek- en STEM-traject. Voor een halve dag betaal je 250EUR, voor een hele dag 500EUR (min. 5 deelnemers, 40EUR per bijkomende deelnemer) en 0,35EUR/km vervoerskosten. Afhankelijk van de pijlers die je kiest, kan je bijkomend materiaal aankopen.

Om het Techniek- en STEM-traject op maat aan te vragen en samen te stellen, neem je contact op met onze educatief medewerker Matthias.

Contacteer lessenreeksbegeleider Matthias voor het samenstellen van de best mogelijke lessenreeks voor jouw school of scholengemeenschap.

In de kijker

3d

3D-printing

3D-printing zit in de lift. Maar wat kan je ermee? En is het haalbaar als lesonderwerp? Onze opleiding 3D-printing toont je de mogelijkheden!

Meer lezen
De microbit

De micro:bit

Laat je leerlingen hun programmeertalent ontdekken en ontwikkelen dankzij de micro:bit, een microcomputer waarmee je grootse ideeën realiseert!

Meer lezen
klas

STEM in het lager onderwijs

Wat betekent wetenschap, techniek en STEM voor mij, in mijn klas, met mijn leerlingen? Hoe pas ik het toe in verschillende leergebieden? Brightlab geeft tijdens deze opleiding kort en krachtig haar visie van techniek en STEM in het basisonderwijs.

Meer lezen
VR

Virtual/Augmented Reality in de klas

Virtual en Augmented Reality, is dit nu realiteit of blijft dit nog abstract en letterlijk "virtueel" voor vele leerkrachten?  

Meer lezen