MenuSluit menu
Edubox AI
Mediawijs

Artificiële Intelligentie is stevig ingebed in ons leven. We kennen al talloze AI-toepassingen en gebruiken ze elke dag. Dit geldt ook voor de leefwereld van kinderen. En toch bestaan er nog heel wat misvattingen over deze nieuwe technologie, zoals doembeelden waarin de mens tegenover machines staat. De EDUbox Artificiële Intelligentie wil deze misconcepties de wereld uit helpen en tegelijkertijd deze nieuwe technologie op een duidelijke, wetenschappelijk correcte manier uitleggen.

De EDUbox AI, samengesteld door VRT NWS, imec, RVO-Society, Mediawijs, Kenniscentrum Data en Maatschappij en Technopolis, maakt jongeren wegwijs in de wereld van Artificiële Intelligentie. De EDUbox AI is een interactief lespakket waarin het begrip AI wordt uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Aan de hand van het spel 'Mensen vs. Zombies' sturen de leerlingen ten slotte zelf slimme machines aan.

Opleiding: Introductie tot AI (10 tot 14 jaar)

We willen ook aan jonge kinderen een introductie geven in AI. We dompelen ze onder in de wondere wereld van AI, geven hen voorbeelden die ze kennen uit hun leefwereld en laten ze nadenken over de ethiek en bias van AI. 
Door de basiskennis die ze hier meekrijgen over wat AI is, kunnen ze kritisch omgaan met deze nieuwe technologie die meer en meer in het dagelijkse leven ingang vindt.
 

We geven jou de juiste tools om AI uit te leggen aan jongeren tussen de 10 en 14 jaar.

 

Online les: EDUbox AI (16+ jaar) 

EDUbox stimuleert vooral om zelf aan de slag te gaan, met korte stukjes theorie, praktijkoefeningen, opdrachten en audiovisueel materiaal. Tom Van de Weghe, journalist en expert AI bij VRT NWS, is de gelegenheidsleerkracht voor deze online les.

Het lesmateriaal is gebaseerd op de bestaande onderwijstool EDUbox over AI, die werd gemaakt op maat van jongeren in het secundair onderwijs. Het interactieve, online pakket is echter voor iedereen toegankelijk en kan individueel gevolgd worden. De cursist volgt zijn/haar eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt online.

Volg de les hieronder! 

In de kijker

3d

3D-printing

3D-printing zit in de lift. Maar wat kan je ermee? En is het haalbaar als lesonderwerp? Onze opleiding 3D-printing toont je de mogelijkheden!

Meer lezen
De microbit

De micro:bit

Laat je leerlingen hun programmeertalent ontdekken en ontwikkelen dankzij de micro:bit, een microcomputer waarmee je grootse ideeën realiseert!

Meer lezen
klas

STEM in het lager onderwijs

Wat betekent wetenschap, techniek en STEM voor mij, in mijn klas, met mijn leerlingen? Hoe pas ik het toe in verschillende leergebieden? Brightlab geeft tijdens deze opleiding kort en krachtig haar visie van techniek en STEM in het basisonderwijs.

Meer lezen
VR

Virtual/Augmented Reality in de klas

Virtual en Augmented Reality, is dit nu realiteit of blijft dit nog een abstract en letterlijk "virtueel" voor vele leerkrachten?  

Meer lezen