MenuSluit menu
Edubox
Mediawijs

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS i.s.m. verschillende (educatieve) partners, waaronder Brightlab. Elke EDUbox laat jongeren kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. De EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan.

Brightlab werkte samen met VRT NWS aan twee EDUboxen; de EDUbox Artificiële Intelligentie en de EDUbox Mobiliteit. Beiden zijn gericht op de derde graad van het secundair onderwijs.

EDUbox Mobiliteit (16+ jaar)

De EDUbox Mobiliteit draait rond slimme verkeerskeuzes. Of we nu naar school, het werk, een hobby of op bezoek gaan bij vrienden: we verplaatsen ons dagelijks. Mobiliteit speelt dus een belangrijke rol in ons leven. Maar het verkeer loopt niet altijd even vlot. De EDUbox Mobiliteit laat leerlingen stilstaan bij verkeersproblematiek en helpt hen keuzes te maken voor een duurzame verkeersontknoping.

Je kan met de EDUbox Mobiliteit ofwel in de klas aan de slag, of je kan het gebruiken als individueel leertraject. Ontdek het op de website van VRT NWS.

Deze EDUbox is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met Brightlab, imec en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

EDUbox AI (16+ jaar) 

De EDUbox AI maakt jongeren wegwijs in de wereld van Artificiële Intelligentie. De EDUbox AI is een interactief lespakket waarin het begrip AI wordt uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Aan de hand van het spel 'Mensen vs. Zombies' sturen de leerlingen ten slotte zelf slimme machines aan.

Het lesmateriaal is gebaseerd op de bestaande onderwijstool EDUbox over AI, die werd gemaakt op maat van jongeren in het secundair onderwijs. Het interactieve, online pakket is echter voor iedereen toegankelijk en kan individueel gevolgd worden. De cursist volgt zijn/haar eigen tempo, beantwoordt vragen en zoekt online.

De EDUbox AI werd samengesteld door VRT NWS, imec, Brightlab, Mediawijs, Kenniscentrum Data en Maatschappij en Technopolis.

Volg de les hieronder! 

Brightlab werkte samen met VRT NWS aan twee EDUboxen. VRT NWS biedt daarnaast nog meer EDUboxen aan rond verschillende maatschappelijke thema's. Ontdek het volledige aanbod hier.

In de kijker

3d

3D-printing

3D-printing zit in de lift. Maar wat kan je ermee? En is het haalbaar als lesonderwerp? Onze opleiding 3D-printing toont je de mogelijkheden!

Meer lezen
De microbit

De micro:bit

Laat je leerlingen hun programmeertalent ontdekken en ontwikkelen dankzij de micro:bit, een microcomputer waarmee je grootse ideeën realiseert!

Meer lezen
klas

STEM in het lager onderwijs

Wat betekent wetenschap, techniek en STEM voor mij, in mijn klas, met mijn leerlingen? Hoe pas ik het toe in verschillende leergebieden? Brightlab geeft tijdens deze opleiding kort en krachtig haar visie van techniek en STEM in het basisonderwijs.

Meer lezen
VR

Virtual/Augmented Reality in de klas

Virtual en Augmented Reality, is dit nu realiteit of blijft dit nog een abstract en letterlijk "virtueel" voor vele leerkrachten?  

Meer lezen